به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر کوه باباموسی در بجنورد دیگر کوه «باباموسی» قدیم نیست زیرا کوهی که جای نفس کشیدن و آرامش و سلامت مردم محسوب می شد امروز با انبوهی از زباله به محیطی پر از مخاطره و تهدید آمیز برای سلامت مردم تبدیل شده است.
سرازیر شدن روزانه بیش از ۱۰۰ تن انواع زباله توسط خودروهای حمل زباله در اطراف این کوه، دیگر جای نفس کشیدن برای اهالی روستاهای اطراف آن به ویژه روستای علی آباد باقی نگذاشته است.
گرچه بخش عظیمی از این زباله ها سالانه در اطراف این کوه دفن می شود اما استمرار روزانه این رویداد نازیبا و حضور افرادی که به جمع آوری برخی از مواد بازیافتنی در این مکان مشغولند، حکایت از ناتمامی این قصه تلخ دارد.
به جرات می توان گفت اهالی و ساکنان روستای علی آباد که در حاشیه این کوه زندگی می کنند، بیشتر از سایر روستاهای اطراف در معرض تهدیدهای بهداشتی و زیست محیطی ناشی از ریختن زباله ها و فضای نامطبوع حاکم بر این منطقه هستند.
دود و بوی بد ناشی از سوزاندن زباله در این منطقه، نفس اهالی این روستا را به شماره انداخته و بروز بیماری ها و امراض گوناگون پوستی و تنفسی، سلامت آنان را تهدید و زندگی آنان را در معرض مخاطرات و نگرانی های جدی قرار داده است.
وقتی نفس کشیدن برای مردم سخت می شود
شماری از ساکنان روستای علی آباد در گفتگو با خبرنگار مهر می گویند که بارها و بارها این مشکل را با مسئولان در میان گذاشته اند اما متاسفانه استمرار این وضعیت نشان می دهد که تاکنون هیچ اقدام موثری برای رفع این معضل، انجام نشده است.
مسلم علی آبادی یکی از ساکنان این روستا با گلایه از وضعیت موجود می گوید: هر روز در این منطقه مقدار زیادی زباله به آتش کشیده می شود و دود غلیظ و خفه کننده ناشی از آن، نفس کشیدن را برایمان سخت کرده است.
وی با بیان اینکه سلامت مردم این روستا در معرض خطر جدی قرار گرفته و مسئولان باید برای حل این مشکل قدمی بردارند می گوید: مشکلات پوستی و به ویژه مشکلات تنفسی ناشی از این امر به بیشتر مردم روستا سرایت کرده است.
فاطمه باغچقی یکی دیگر از اهالی این روستا نیز به خبرنگار مهر می گوید: هر زمان که زباله های جمع آوری شده در این سایت به آتش کشیده می شود، دو فرزندم از بوی بد و دود غلیظ ناشی از آن، دچار سر درد و سرفه های شدید می شوند.
وی با اشاره به اینکه تمامی اهالی این روستا از این وضعیت رنج می برند می گوید: بوی نامتبوع و دود ناشی از سوختن زباله ها گاهی اوقات به حدی آزار دهنده است که حضور در روستا دیگر برایمان غیر قابل تحمل می شود.
سوزاندن زباله در این منطقه، نفس اهالی روستای علی آباد را به شماره انداخته و بروز بیماری ها و امراض گوناگون پوستی و تنفسی، سلامت آنان را تهدید و زندگی آنان را در معرض مخاطرات و نگرانی های جدی قرار داده است.
دهیار روستای علی آباد نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان می کند که تخلیه و دپوی زباله ی شهر بجنورد و همچنین سوزاندن آن در حاشیه روستای علی آباد بوی نامتبوعی را به وجود می آورد که تنفس را برای مردم روستا سخت و غیر قابل تحمل می کند.
حسن باغچقی در ادامه می گوید: دفع غیر بهداشتی زباله ها در حاشیه روستا، موجب شیوع بیماری پوستی و آسم در بین ساکنان روستا شده است.
وی با بیان اینکه بارها صدای اعتراض ساکنان روستا از وضعیت نامطلوب موجود و تبعات ناشی از آن را به گوش مسئولان شهرداری رسانده است می گوید: متاسفانه تلاشها و تذکرات انجام شده تا کنون بی فایده بوده و هیچ اثری از بهبود این وضعیت مشاهده نمی شود.
شیوع مگس و تهدید سلامت
مسئول خانه بهداشت روستا نیز با گلایه مندی از وضعیتی که تخلیه و دپوی زباله در کوه باباموسی برای مردم این روستا ایجاد کرده و آثار نازیبا و خطر آفرین آن برای سلامت مردم، می گوید: شیوع مگس در این منطقه یکی از دستاوردهای این معضل است که سلامت مردم این روستا را به شدت تهدید می کند.
رقیه علی آبادی می افزاید: گاهی مواقع، حدود ساعت ۲۰ الی ۲۱ شب و یا اوایل صبح، دود غلیظ ناشی از سوزاندن زباله ها محیط روستا را فرا می گیرد که ماندن در فضای باز، برای مردم روستا غیر ممکن می شود.
وی در پاسخ به این سئوال که چه تعداد از ساکنان روستا تا کنون دچار بیماری پوستی و یا تنفسی شده اند، می گوید: این امر نیاز به بررسی دارد اما به هر حال انباشت زباله در مناطق مسکونی، سلامتی افراد را تهدید می کند.
علی آبادی با اشاره به اینکه روستای علی آباد درنزدیکی شهر قرار دارد و مردم برای مراجعه به پزشک بیشتر به شهر مراجعه می کنند، می افزاید: به همین دلیل خانه بهداشت تا کنون آماری دقیقی از مبتلایان به بیماری پوستی و یا آسم ندارد.
آثار دفع غیر بهداشتی زباله و پیامدهای آن
مدیر گروه مهندسی بهداشت محیط و حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی میز در گفتگو با خبرنگار مهر، پیرامون این موضوع بیان کرد: دفع غیر اصولی و غیر بهداشتی زباله برای محیط آلودگی ایجاد وسلامت افراد را به خطر می اندازد.
محمود بهنیا گفت: دود ناشی از سوزاندن زباله و آلودگی محیط زیست به طور حتم موجب بروز بیماری های قابل انتقال به جامعه خواهد شد.
وی در مورد ابتلای مردم ساکن روستای علیآباد به بیماری های پوستی و آسم گفت: بعید می دانم وجود زباله ها در حاشیه این روستا موجب بیماری پوستی و یا آسم شده باشد، اما برای صحت و سقم آن باید بررسی های لازم انجام شود.
بهنیا اظهار کرد: سال گذشته در خصوص چگونگی جمع آوری و دفع زباله نکاتی را به شهرداری یاد آور و خواستار اصلاح این امر شدیم، که جانمایی مکان زباله ها و نحوه جابجایی بطور مستقیم به سایت از جمله این موارد بود.
مدیر گروه مهندسی بهداشت محیط و حرفه ای دردانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می گوید که دود ناشی از سوزاندن زباله و آلودگی محیط زیست به طور حتم موجب بروز بیماری های قابل انتقال به جامعه خواهد شد
وی افزود: شهرداری برای بردن زباله ها به طور مستقیم به سایت در کوه با با موسی با مشکل مسیر عبور مواجه بود که قرار شد تا حل این مساله جانمایی موقت زباله ها انجام شود.
وی تصریح کرد: لازم است که از آتش زدن زباله ها و پراکندگی آنها جلوگیری شود.
بررسی؛ ضرورت صحت شیوع یک بیماری
مدیر گروه بیماری های دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز گفت: تا کنون گزارشی مبنی براینکه دفع زباله ها موجب بیماری پوستی و یا تنفسی ساکنان روستای علی آباد شده، به این مرکز ارائه نشده است.
افشین دلشاد توضیح داد: باید برای بررسی شیوع یک بیماری در منطقه، گزارشی از مرکز بهداشت شهرستان و یا شکایتی مبنی بر شیوع بیماری ارائه شود.
وی افزود: برای صحت موضوع شیوع بیماری پوستی و یا تنفسی در روستای علی آباد، مرکز بهداشت شهرستان بجنورد باید موضوع را بررسی و اعلام کند.
ورود مدعی العموم به حل مشکل باباموسی
به گزارش خبرنگار مهر، چندی پیش مسلم محمد یاران، دادستان عمومی و انقلاب بجنورد نیز در جلسه ای با شورای شهر بجنورد درباره مشکلات دپوی زباله در کوه باباموسی، بر رفع هرچه سریعتر این معضل تاکید کرده بود.
محمد یاران با اشاره به شکایت اداره کل محیط زیست استان از شهرداری بجنورد در زمینه ادامه دپوی زباله ها در منطقه باباموسی گفته بود که براساس ادعای این اداره کل، سلامت آب، خاک و بهداشت عموم مردم به دلیل این مشکل با تهدید روبرو شده است.
وی تاکید کرده بود که با توجه به ابراز نارضایتی های فراوان مردم نسبت به وضعیت منطقه باباموسی، به عنوان مدعی العموم برای حل و فصل مشکلات دپوی زباله در این منطقه ورود خواهد کرد.
نتیجه
حال باید دید که نگاه، توجه و تلاش مسئولان استان به داستان تلخ کوه باباموسی، چشم انداز نازیبای آن و تهدید محیط زیست و سلامت مردم به دلیل دفع غیر بهداشتی زباله ها، سرانجام به کجا خواهد انجامید.
آیا کوه باباموسی به گذشته زیبای خود بازخواهد گشت و آیا باباموسی به همراه مردم این منطقه به ویژه اهالی روستای علی آباد دوباره در فضایی سالم و پاک نفس خواهد کشید!؟
نظر شما